VLaMax – Glykolytisk power – den måske vigtigste parameter for udholdenhedsatleter

Hvorfor er VLaMax mere relevant at kende end VO2max?

Har du også tænkt over, hvad der muliggører et højt watt-output/høj hastighed omkring den anaerobe tærskel? Hvorfor forskellige atleter har behov for forskellige brændstofstrategier og kulhydratindtag? Hvorfor forskellige atleter har en forskellig evne, til at udnytte fedt som brændstof – selvom disse atleter måske har samme watt/hastighed omkring den anaerobe tærskel? Hvad er det, som muliggører, at visse atleter kan indlægge temposkift under konkurrencer, og angribe igen og igen, mens andre ikke kan?

Hvis disse spørgsmål og deres svar har interesse for dig, så kan VLaMax i de fleste tilfælde, give dig svar på dem alle.

20% af forskellen i præstation imellem motionister og profesionelle indenfor langdistancediscipliner, kan forklares ved VO2max. 75% af præstationsforskellene i disse to grupper skyldes forskelle i VLaMax.

Dette betyder altså, at det ikke nødvendigvis er den aerobe kapacitet (VO2max), der er den bedste fysiologiske forklaringskilde til præstationsforskelle, men i stedet VLaMax.

(I dette indlæg indrages ikke bevægelsesøkonomi og andre faktorer – fokus er på VLaMax).

Glykolytisk power – eller VLaMax – har igennem det sidste årti vist sig at være en afgørende parameter indenfor udholdenhedssport. I sportsgrene som svømning og cykling, hvor man særligt har integreret VLaMax, har man fået en langt bedre forståelse for en atlets præstation. F.eks. har VLaMax i det seneste årti være en afgørende nøglefaktor for success for de mest vindende svømmere, cykelryttere, triatleter, toptrænere m.fl. Herunder kan nævnes flere store World Tour teams og OL-medaljetagere.

Skal du så have en høj eller lav VLaMax?

Dette afhænger af mange faktorer – herunder hvilken type du er, hvilke discipliner du træner til, hvornår på året osv. Alt dette kan vi hjælpe dig med at få reel og brugbar indsigt i.

En høj VLaMax medfører et præstationsniveau på korte distancer såsom 200m fri (svømning), banecykling, mellemdistanceløb og 2000m roning. På den anden side, forårsager en høj VLaMax en højere glykolytisk energiproduktion ved alle submaksimale intensiteter. Dette fører til høj kulhydratforbrænding, langsommere restitution fra laktatakkumulering, lavere fedtforbrænding, og lavere udnyttelse af den aerobe kapacitet. Dette betyder derfor, at din udholdenhed vil påvirkes negativt.

Det betyder derfor, at der ingen generelle regler er for om en lav, moderat eller høj VLamax er god for netop dig – det beror på ovenstående faktorer, samt din kapacitet og udnyttelse af både det aerobe og anaerobe system. Alt dette kan vurderes helt præcist igennem de fysiologiske tests, vi tilbyder. Se mere HER.

Aerob og glykolytisk kapacitet

Den maksimale aerobe kapacitet angives normalt som VO2max – altså den maksimale iltoptagelse. Hvorfor er VO2max vigtig? For hver mililiter ilt som produceres i den aerobe metabolisme, produceres energi aerobt (altså med ilt). Der er derfor en direkte sammenhæng imellem din aerobe kapacitet, og mængden af energi du kan danne med ilt.

I den glykolytiske metabolisme produceres laktat (eller pyruvat) ud fra glukose. Dette er en anaerob process, hvilket betyder, at ilt ikke er involveret, og i denne process produceres også energi. Mængden af energi produceret pr. glukosemolekyle, er dog langt mindre sammenlignet med mængden, som produceres i den aerobe metabolisme (ud fra laktat, glukose/glykogen eller fedt). Men den anaerobe energi produceres langt hurtigere, end hvad den aerobe energiproduktion kan biddrage med.

Derfor er glykolysen langt vigtigere ved kort, højintensivt arbejde, som kræver en høj energiproduktion på kort tid. Produktionen af laktat/pyruvat er proportional med energiproduktionen, og derfor er VLaMax en fremragende måde at måle på glykolytisk præstation. VLaMax står for Velocity of Lactate (hastigheden hvorved laktat produceres).

VLaMax er indtil nu, ikke blevet målt og anvendt blandt den brede skare af sportsudøvere, motionister og idrætsinteresserede. Historisk, har meget få, men meget succesfulde trænere, fysiologer og atleter anvendt dette mål.

Hvad er så årsagen til dette? VLaMax har ikke været specielt velkendt, og protokollerne har været utilgængelige for de fleste… indtil nu 😊

Hvilken rolle har VLaMax under udholdenhedspræstationer?

Glykolysen er ikke kun vigtig for sprintere, men har også en enorm vigtig indflydelse på udholdenhedspræstationer. Glykolysen er den eneste måde, at udnytte kulhydrater som brændstof under træning. Høj glykolytisk aktivitet fører altså til en høj udnyttelse af kulhydrater som brændstof. Dette reducerer derfor nødvendigheden af fedt som brændstof, og sænker dermed fedtforbrændingen ved submaksimale intensiteter. Desuden påvirker VLaMax den glykolytiske energiproduktion under udholdenhedstræning. En høj VLaMax vil udløse en høj laktatproduktion under udholdenhedstræning ved moderat til høj intensitet. Denne høje laktatproduktion reducerer den anaerobe tærskel, samt evnen til at restituere fra laktatakkumulering.

Lad os se på et eksempel med to identiske atleter

Disse to atleter har samme vægt og kropskomposition (muskelmasse, fedtmasse osv.), identisk effektivitet (energikrav til at producere en watt), identisk bufferkapacitet, identisk aerob kapacitet (VO2max), men med to forskellige værdier for VLaMax. En høj VLaMax medfører høj laktatproduktion ved alle submaksimale intensiteter. Atleten med den højere VLaMax har en højere laktatproduktion ved enhver given intensitet, sammenlignet med atleten med den lavere VLaMax. For atleten med en højere VLaMax, resulterer denne højere laktatproduktion i en lavere intensitet, hvor laktatproduktionen er lig med laktatbortskaffelsen. Atleten har derfor ringere udnyttelse af den aerobe kapacitet.

Dette er mekanismen hvorved en høj VLaMax sænker den anaerobe tærskel – som vist herunder:

Figur 1. Muskelmetabolisme i steady state forhold er vist her. Påvirkningen fra en høj vs. lav VLaMax på laktatproduktionen, og den anaerobe tærskel er noteret: alle stiplede liner = høj VLaMax, alle fulde linjer = lav VLaMax. De lilla linjer, viser de maksimale laktat bortskaffelseshastigheder fra den aerobe metabolisme. De røde linjer viser laktatproduktionen. De gule linjer viser laktatkoncentrationerne – ved steady state forhold.

Muskler producerer laktat ud fra kulhydrat. Det betyder, at en højere produktion af laktat resulterer i højere kulhydratudnyttelse. Når en større mængde energi kommer fra kulhydrater, resulterer det i en lavere fedtforbrænding.

Figur 2. Kulhydratforbrænding (rød) og fedtforbrænding (grøn) for en høj VLaMax (stiplede linjer) og en lav VLaMax (fulde linjer).

Omvendt vil atleten med den højere VLaMax, kunne producere mere kraft på kort tid, have kraftigere ryk, præstere bedre ved discipliner af kort varighed, samt typisk have en højere topfart.

Der er altså fordele og ulemper ved begge scenarier, og mange faktorer skal vægtes, for at vurdere, hvor netop DU skal ligge. Disse ting kan vi hjælpe dig med således, at din træning kan styres langt mere præcist ind…. For hvem vil ikke gerne, have mest muligt ud af den tid, de investerer i deres træning?

Lad os se på et andet eksempel med to atleter med samme anaerobe tærskel

Måske tænker du: Hvis to atleter har den samme anaerobe tærskel, så betyder det vel ingenting hvilke mål de har for VLaMax og VO2max?

Svaret er: Jo de har begge en kæmpe indflydelse. Dels på hvordan den samme type træning vil stimulere dem, og i hvor høj grad deres aerobe og anaerobe systemer stresses, men også i forhold til hvor god udholdenhed de har. To atleter med samme tærskel, men forskellig VLaMax vil nemlig muligvis gøre det lige godt under discipliner med en varighed på 30-60 min. Men skal de løbe maraton, køre halv- eller hel ironman, køre et langt cykelløb eller lignende, hvor de overvejende arbejder under den anaerobe tærskel, så vil der være væsentlige forskelle. Atleten med den højeste VLaMax vil forbrænde mere glykogen ved alle intensiteter, og han vil derfor typisk præsterer dårligere under disse discipliner end atleten med den laveste VLaMax.

Foruden ovenstående, har VLaMax også indflydelse på din risiko for overtræning, hvilken kvalitetstræning du responderer bedst på, for at hæve din aerobe kapacitet (VO2max) og flere andre ting, men mere om dette senere 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *