FYSIOLOGISKE TESTS

Testning tager gætteriet ud af din træning, og sikrer optimal fremgang

Vi tester alle udholdenhedssportsgrene

Læs mere

„The Power-Performance Decoder is like a remote controller, and nowadays crucial to give us coaches an insight in the riders their actual level.“

 – Kristof de Kegel, Coach of Mathieu van de Poel and Team Alpecin FENIX

Hvordan forbedrer du mest effektivt din præstation i netop din sportsgren? Hvilken form for træning kræver det? Hvordan skal træningen struktureres, og hvor skal dit fokus ligge, for at få mest muligt ud af din dyrebare tid?

Svaret på disse spørgsmål er: det afhænger af din unikke fysiologi, og hvilke styrker og svagheder du har.

Med vores unikke tests får du svar på, hvordan DU skal træne for at forbedre DIG optimalt, hvilket fokus træningen skal have, og ved hvilke intensiteter du får maksimal effekt.
Testen giver dig et præcist mål for dine to store fysiologiske byggeklodser, nemlig VO2max (maksimal iltoptagelse) og VLaMax (anaerob kapacitet), samt andre relevante parametre (såsom din anaerobe tærskel).

Når du kender disse værdier, kan din træning styres 100% ind efter DIG, DINE mål og DIN fysiologi. Du behøver ikke selv, at kende til disse parametre og videnskaben bagved, for det gør vi, og vi hjælper dig med det hele – med et forløb hos Peak4ever vil vi sikre, at vi kan støtte dig bedst muligt. Træningen skal passe din hverdag – ikke omvendt.

Vi er nørdede, og går op i videnskaben bag fysiologi og træning – er du også interesseret i de bagvedliggende faktorer, kan du læse mere herunder.

Performance test

Testen hvor du får tilsendt en udførlig protokol, og selv udfører den, når det passer dig.

 • Kritisk hastighed (den intensitet du kan holde i ca. 35-45 min)
 • VO2max (aerob kapacitet/maksimal iltoptagelse)
 • FATmax (den intensitet hvor din totale fedtforbrænding er højest)
 • Kalorie- og substratforbrug ved alle hastigheder/power-output (fedt, kulhydrat og protein)
 • Guide for minimum og maksimum træningsmængde baseret på din fysiologi
 • Estimerede tider på alt fra 1500m-marathon med/uden energiindtag eller specifikke watt for dig som cykler
 • Specifikke træningszoner
 • 30 min gennemgang af testresultater med skærmdeling på Zoom (1. test)
 • Mulighed for at genteste dig selv, så mange gange du vil indenfor 28 dage efter, du har udført 1. test

 

 

UDSOLGT

Fuld metabolsk profil

Test med én af Peak4ever’s certificerede trænere, som udfører en række målinger på dig.

 • Performance testen er også inkluderet i denne pakke
 • LT1 (et udtryk for din basale udholdenhed)
 • LT2 (den intensitet du kan holde i ca. 60 min)
 • VO2max – Maksimal iltoptagelse
 • Udnyttelsen af dit aerobe system
 • Indsigt i dine specifikke begrænsninger
 • Support fra én af Peak4ever’s certificerede trænere
 • Brug af iltmaske, Sm02 (muskeloxygenering), nitrogen oxid og laktatmåler
 • Fuld rapport inkl. individuelle fokuspunkter
 • 50 min gennemgang af testresultater med skærmdeling på Zoom (1. test)

 

 

 

 

 

3499 kr.

Der pålægges tillæg, hvis testen skal udføres hjemme hos dig selv.

Du skal teste fordi:

 • Vores tests er for alle – uanset om du er nybegynder, motionist eller eliteudøver.
 • Du får et komplet billede af din fysiologi, og dermed indblik i den optimale træning for DIG.
 • Du får et estimat for, hvad du får ud af din træning, og hvordan dette vil påvirke din præstation til konkurrencer/motionsløb.
 • Du kan på bedste vis, forbedre udbyttet af din træning og øge din præstation.
 • Du kan undgå, at din form stagnerer eller forringes, da du ved præcis hvilke parametre, du skal udvikle for at forbedre dig. 
 • Din risiko for skader kan reduceres, da du sikrer ikke at træne for hårdt.

….og ikke mindst: Du får indsigt i ALT der influerer på din præstation – Ikke bare den aerobe del (som normalt måles i laboratorier).

Du har måske sat 4 timer af til træning på ugentlig basis – hvorfor ikke anvende dem på bedste vis?

Vores tests sammenkobler alle fysiologiske faktorer, og forbinder dem med hinanden således, at du får mest muligt ud af din træning – Testene giver dig dine resultater for:

  • Anaerob tærskel (den intensitet du kan holde i 45-60 min)
  • VO2max (aerob kapacitet/maksimal iltoptagelse)
  • FATmax (den intensitet hvor din totale fedtforbrænding er højest)
  • Mængden af laktat du hhv. ophober og forbrænder ved alle intensiteter (kan bestemme dine intervallers længde, hastighed og arbejds/pause-forhold præcist)

(For uddybende forklaring – se længere nede på siden).

Hver enkelt af ovenstående faktorer, er yderst relevante for din træning og præstation, og husk derfor på, at hver enkelt præstation er mulig at forudse, og kan koges ned til disse fundamentale elementer.

Et eksempel er interaktionen mellem dit glykolytiske system og din aerobe metabolisme – Er forholdet skævvredet ift. din disciplin, så vil det hæmme udnyttelsen af dit aerobe system. Du kender måske VO2max, som er målet for din aerobe kapacitet, men da vi nu også kender den anaerobe del af ligningen, så har vi et komplet billede af, hvor dit fokus skal ligge.

 

„It looks inside the body in order to understand what is happening“
 – Prof. Dr. F. Rodriguez, University Barcelona, Spain

 

For at få en større indsigt i, hvordan Peak4ever’s tests kan gøre en forskel for dig, se nærmere på de forskellige illustrationer herunder (klik på de enkelte):

Hvorfor Peak4ever’s test er unik:

Vores test giver mere information end de fleste tilgængelige laboratorietests. De fleste laboratorier tester kun din VO2max samt din aerobe og anaerobe tærskel, men giver dig ikke en værdi for din VLaMax. Et præcist kendskab til både VO2max og VLaMax er essentielt, for at vide hvilke “knapper” du skal skrue på i din træning. Altså, får du information, og indblik i, om du skal træne din VO2max, glykolytiske system, forsøge at øge din anaerobe tærskel til en højere procensats af din VO2max, eller om du i stedet skal have fokus på at øge din evne til at forbrænde fedt!

Når først du har kendskab til, hvilke elementer i din træning du skal justere, bliver det markant lettere at vælge, hvilken form for træningsintervention du skal implementere. Du behøver dog ikke selv at tænke på dette, da vi igennem vores analyse af dine værdier, vil lære dig omkring, hvilken træning der anbefales, for at forbedre dig bedst muligt, og i den retning, som giver mening for dig.

Få et 360-graders indblik i din fysiologi

Med vores tests kan du få et komplet billede af din metaboliske profil, samt et optimalt indblik i dit præstationsniveau. Testresultatet er en multi-dimensionel model, som inkluderer alle relevante fysiologiske komponenter af din præstation. Din kapacitet til at præstere i konkurrencer, og måden hvorfor du skal træne for at forbedre din præstation, kan koges ned til følgende faktorer (klik på dem for at læse mere):

 

 

Uanset om du er 800m løber eller langdistancetriatlet, er den aerobe kapacitet – også kaldet VO2maxen af de absolut vigtigste faktorer for din præstation. Testning med mål af VO2max er ikke nyt, men igennem vores tests får du yderligere et særligt indblik i, hvordan VO2max interagerer med din konkurrencepræstation og din træning. Testen giver dig specifik information såsom:

  • Forklarer ændringer i din anaerobe tærskel.
  • Sammenligner effekten af højintensiv intervaltræning over høj volumen udholdenhedstræning for VO2max og formforbedringer.
  • Forstå effekten af VO2max på din evne til at forbrænde fedt samt kulhydrat.
  • Evaluerer effekten af specifikke kostinterventioner til at øge VO2max yderligere.

Sammen med dine testresultater, vil du få information og materiale til forskellige måder, at øge din VO2max. Det betyder, at hvis VO2max er din begrænsning, vil du finde ud af hvilken træning, der skal til for at forbedre denne.

 

Vores tests giver dig en helt præcis værdi for din anaerobe tærskel, som er et udtryk for den maksimale intensitet, hvor produktionen og forbrændingen af laktat er lige store.

Det er dog ikke tilstrækkeligt blot at kende din anaerobe tærskel. Du er nødt til at forstå, HVORFOR den er, som den er, og hvad du kan gøre for effektivt at ændre den:

  • Høj VO2max og høj VLaMax? Sænk VLaMax.
  • Lav VO2max og lav VLaMax? Øg VO2max.

Sammen med dine testresultater, får du information og viden om, hvordan du bedst håndterer ændringer i din anaerobe tærskel i forskellige scenarier, som angivet i ovenstående eksempler.

 

Indenfor udholdenhedsidræt er det vigtigt at øge sin fedtforbrænding og derigennem spare på de dyrebare og begrænsede glykogenlagre. Dette gør sig i høj grad gældende i langdistancediscipliner, såsom maratonløb, langdistancetriatlon, ironman, lange cykel konkurrencer mm. Både fedt- og kulhydratforbrænding er dog meget individuel – der er nemlig ingen specifik andel af din anaerobe tærskel eller VO2max, hvor den maksimale fedtforbrænding finder sted, og derfor er det også helt individuelt hvor meget kulhydrat, der anvendes ved en given konkurrenceintensitet.

Gennem vores tests får du præcise og validerede værdier for din fedt- og kulhydratforbrænding. Specifikt hjælper testen dig med at:

  • Specificere din konkurrence (og trænings) kostplan til hvor meget kulhydrat du reelt forbrænder ved konkurrenceintensitet.
  • Kende din FatMax zone, og træn den for at forbedre din evne til at forbrænde fedt som substrat.
  • Anvende specifikke koststrategier til at forbedre din fedtforbrænding, og evaluer effekten af dem.

Sammen med dine testresultater, får du information og viden, om hvordan du bedst muligt anvender dine egne data om fedt- og kulhydratforbrænding, til at specificere dine koststrategier samtidigt med, at du forbedrer din fedtforbrænding igennem træning.

 

Hvis du konkurrerer i discipliner med høj intensitet og/eller med store udsving i intensiteten (fx. løb op til 10 km, cykelløb, cykelcross, MTB, kortdistance triatlon, inline-skating, ronning op til 2000m, kortdistance-svømning mm) er din evne til at anvende laktat som brændstof, samt recirkulere laktat, et kritisk element i din evne til at præstere op til dit potentiale. Denne evne kan i høj grad trænes og forbedres, og igennem vores tests har du muligheden for at monitorere din progression og forbedringer i din produktion og forbrænding af laktat. Med testen kan du:

  • Lære præcis hvor hurtigt laktat akkumuleres i dit blod ved enhver intensitet. Dette giver dig vigtig information om, hvordan du skal træne og potentielt også, hvorledes konkurrencer skal planlægges.
  • Lære præcist hvor hurtigt du omdanner og forbrænder laktat ved alle intensiteter. Dette giver dig vigtig information om, hvordan du skal træne og potentielt også, hvorledes konkurrencer skal planlægges.
  • Specificere din højintensive intervaltræning til din laktatakkumulering og restitution. Hvis du vil øge din evne til at recirkulere laktat, er det relevant at kende din maksimale laktatforbrænding. Med denne viden kan du bestemme din præcise power og tidsmål for dine intervaller, samt pausen imellem intervallerne for at maksimere din træningseffekt.

Sammen med dine testresultater, får du information og viden, om hvordan du bedst muligt anvender dine egne data om ophobning og forbrænding af laktat, til at optimere din intensive træning og din konkurrencetaktik.

 

Det er tid til at bevæge sig ud af tankegangen om, at alle kan træne de samme energisystemer, ved at anvende de samme generelle procentsatser af sin anaerobe tærskel/FTP eller VO2max. Realiteten er nemlig, at selvom DU måske skal udføre VO2max-intervaller ved 130 % af din FTP, så skal din træningskammerat måske udføre VO2max-intervaller ved 110 % af sin FTP, mens 125 % ville dræne ham helt.

Vores tests giver dig træningszoner, som er unikt tilpasset DIG og DIN fysiologi. Uanset om du vil lave VO2max-intervaller, tærskeltræning eller øge din FATmax, giver testene dig helt præcise mål for ved hvilken intensitet, du skal træne, for at opnå disse mål. Træningszonerne er inddelt i følgende:

 • Restitution
 • Udholdenhed
 • FATmax
 • Moderat
 • Laktat recirkulering (lactate shuttling)
 • Anaerob tærskel
 • VO2max
 • Anaerob/glykolytisk kapacitet

Sammen med dine testresultater, får du information og viden om, hvordan du anvender dine individuelle træningszoner til at få den bedst mulige effekt.

To måder at blive testet på – med vores support eller alene:
Vi tilbyder to muligheder for tests:

 1. Laktattest, hvor én af Peak4ever’s certificerede trænere udfører en række laktatmålinger på dig undervejs. Vi foretrækker at dette foregår på en 400m-bane ved løb, på en flad uforstyrret vej ved cykling, eller i det miljø hvor din sportsgren finder sted (svømmehal ved svømning/vandpolo, fodboldbane ved fodbold osv.).
 2. Peak Performance Decoder (PPD), hvor du får tilsendt en udførlig protokol, og selv udfører testen, når det passer dig. Ved denne test skal du have en wattmåler (cykling) – testen kan udføres inde såvel som ude – eller have adgang til en 400m-bane ved løb. Ved denne test foretages ingen blodprøver, men datasættet er ligeså præcist, som ved laktattesten (testen er anvendt af flere af verdens bedste atleter, og støttet af mere end 150 videnskabelige studier/artikler).

Hvilken test skal jeg vælge?
Begge tests giver det samme indblik i din fysiologi, og dermed er resulaterne og testrapporten ens for begge tests. Begge tests er derfor lige valide.

 • Laktattesten skal koordineres med os, og vi finder et tidspunkt at teste dig på. Testen udføres med support undervejs, og vi sørger for, at du kommer igennem på bedste vis. Testen kræver kun 1 all-out sekvens,  (ca. 3 min), samt 3 submaksimale sekvenser.
  Denne test er favorabel, hvis du ønsker support undervejs.
 • PPD’en er meget fleksibel, men kræver, at du er villig til at udføre 4 all-out sekvenser alene – til gengæld kan du udføre dem, hvornår og hvorend du vil, og endda sprede de 4 sekvenser udover flere dage.
  Denne test er favorabel, hvis du vil have ekstra fleksibilitet og spare penge.

FAQ

Find svar på dine spørgsmål herunder

At præstere er ikke en tilfældighed, men et resultat af en nøje udført træningsplan. Her er det vigtigt at understrege, at det som fungerer godt for én atlet, kan være dårligt for en anden atlet, hvis de har forskellige metabolske profiler.

Et eksempel er en løber som træner til maraton eller en triatlet, som træner til en ironman, som har en høj VLaMax. Denne atlet vil være nødt til at sænke sin VLaMax, for at forbedre sin Anaerobe tærskel/FTP og omsætning af fedtsyrer. Formår atleten dette, forbedres hans/hendes præstationen – sker det derimod ikke, vil det i stedet direkte hæmme præstationsevnen.

Hvis den selvsamme atlet følger en meget polariseret træningsplan, indeholdende store mængder lavintensiv træning, og få meget intensive intervaltræninger, er der en høj risiko for, at atleten vil udføre intervallerne for hårdt, og derigennem trigge et glykolystisk (anaerobt) stimulus, som fastholder en høj VLaMax, eller måske endda hæver den yderligere.

Denne atlet burde i stedet anvende en mindre polariseret træningsmodel, inkludere mere moderat intensitet og tærskeltræning gerne med lav kadence momenter på cyklen, og måske endda komplementere dette med en række fastende pas omkring vedkommendes FATmax zone. På denne måde vil atleten sænke sin VLaMax, og derigennem forbedre sin anaerobe tærskel/FTP, hvilket ydermere forbedrer præstationen på maraton og/eller langdistance triatlon.

Absolut! Uanset hvor hurtigt du løber/cykler, er det bedste du kan gøre, for at blive hurtigere, at påbegynde en træning, som er tilpasset din fysiologi og metabolske profil. Måske har du BÅDE en lav VO2max og en lav VLaMax. Her vil nøglen for dig være at øge din aerobe kapacitet som en start. Har din træning været meget fokuseret på moderat intensitet eller zonerne deromking – altså mod midten – så er det oftest set, at dette er tilfældet. Denne tendens ses også ofte blandt mange nybegyndere og motionister.

Mange atleter træner konstant ved moderat intensitet. Dette giver stimulus til kroppen om at sænke VLaMax, som allerede vil være så lav som den behøver at være – eller kan blive. Hvad de i stedet bør gøre er, at arbejde med at øge deres iltoptagelse. Dette kan gøres på mange måder, herunder øge træningsvolumen (primært med lav intensitet), inkorporere højintensive intervaller (såsom VO2max intervaller), en kombination af de to, eller en række andre muligheder.

Pointen er – om du er topelite og lever af din sport eller er helt nyopstartet – at vi alle har vores egen individuelle fysiologi, og for at se en forbedring, skal der være en nøje tilrettelagt træningsplan, som er baseret på hvilke aspekter af fysiologien vi reelt vil rette træningen mod.

Testene er lavet på baggrund af mere end 150 videnskabelige studier og mere end 30 års sportsvidenskab og udvikling. Som eksempel viser videnskabelige valideringer af vores tests kalkulationer for den anaerobe tærskel, at der er en gennemsnitlig afvigelse på 2,5 % – sammeholdt med de fleste traditionelle laktattests som falder inden for en afvigelse på 4-10 %.

VO2max, som testes i højkvalitetssportslaboratorier og som nok er den mest undersøgte metabolske faktor, har i testning en standardafvigelse på 2-4 %. I vores tests findes en afvigelse på mindre end 2 %.

VLaMax er en meget svær parameter at måle, og kun meget få sportslaboratorier i verden kan måle denne værdi korrekt. Vores tests matcher disse laboratorietests, men det smarte ved de tests vi udbyder er, at du ikke behøver rejse langt væk samt investere en betragtelig sum penge for at få foretaget målingen.

For at opsumere, er den algoritme som bruges i vores tests ekstremt robust, og den største underliggende grund til standardafvigelsen, kommer fra det udstyr, som anvendes under testen – såsom en dårligt kalibreret wattmåler. Sørg derfor for, at dit udstyr er velkalibreret, har nye batterier, og du vil med vores tests få et meget præcist, ofte endda mere præcist, mål for dine fysiologiske parametre, som har afgørende betydning for din træning og din præstationsevne.

Meget få laboratorier i verden har mulighed for at teste VLaMax. En test i et laboratorie uden VLaMax måling giver derfor et ukomplet billede af din metabolisme, og dermed kan din træning ikke specificeres, som den kan med vores tests. De få laboratorier som tester VLaMax kræver en signifant økonomisk investering, og der skal sættes en del tid af til at gennemføre testen.

At få dine værdier for både VLaMax og VO2max, som vores tests giver, er essentialt for at kunne strukturere din træning optimalt, og derfor er en laboratorietest ikke tilstrækkelig.

Vores tests giver alle de samme parametre, som de traditionelle laboratorietests med maske (dvs. VO2max, anaerob tærskel/FTP) og mere til. Disse værdier bestemmes mere præcist igennem en af vores tests end en laboratorietest, som har større standardafvigelser. Er din eneste grund til at blive testet, at kende din VO2max, så vil vores tests også være den bedste løsning for dig.

Med en test er din træning ikke længere baseret på gætterier – dine testresultater giver dig 100 % indblik i hvad netop DU skal fokusere på.

Nedenstående eksempel viser to løbere med nøjagtig samme anaerobe tærskel, men hvor der skal to helt forskellige træningsinterventioner til at forbedre deres præstation.

Forestil dig to løbere som begge vejer 76 kg, og begge har en en anaerob tærskel på 3:20 min/km.

Løber A har en VO2max (aerob kapacitet) på 52 ml/min/kg.

Løber B har en VO2max (aerob kapacitet) på 65 ml/min/kg.

Hvordan er det muligt, at de har den samme anaerobe tærskel?

Løber A har en VLaMax (glykolytisk kapacitet) på 0.3 mmol/L/s.

Løber B har en VLaMax (glykolytisk kapacitet) på 0.9 mmol/L/s.

En højere VLaMax betyder en lavere anaerob tærskel! Og den anaerobe tærskel er i meget høj grad bestemt af kombinationen af VO2max og VLaMax.

For at løber A kan forbedre sin anaerobe tærskel, skal vedkommende forbedre sin VO2max.

For at løber B kan forbedre sin anaerobe tæskel, skal vedkommende sænke sin VLaMax.

Medmindre du kender din fysiologi og din metabolske profil i detaljer som i eksemplet her, så vil alt din træning delvis være baseret på gætterier hvad angår sammensætning, intensitet og periodisering. Disse gætterier kan måske give succes eller også gør de slet ikke.

For at udelukke gætterier i din træning, er det tid til at udføre en komplet fysiologisk præstationstest, og dermed bestemme din metabolske profil. Endnu bedre er det, at det kan gøres uden et laboratorie, men blot med dig, din wattmåler, på landevej/bane eller på din hometrainer.

Ja det kan du sagtens, men du skal være sikker på, at du udfører hele testprotokollen på enten hometraineren eller på landevejen. Vi anbefaler, at du udfører testen udendørs, hvis størstdelen af din træning foregår udendørs (samt at du udfører testen på en god vej), og ligeså på hometraineren, hvis størstedelen af din træning foregår indendørs.

Laktat testprotokollen:

Denne test laves sammen med en af vores certificerede trænere.

Protokollen kan variere en smule, afhængigt af hvordan dine laktatværdier er. Men grundlæggende skal du igennem 3 submaksimale sekvenser på hhv. 5-6 min, 5-6 min og 2,5-3 min. Til sidst har du en 3 min all-out sekvens.

Under testen tager vi en række laktatmålinger på dig.

 

PPD testprotokollen:

Når du har bestilt testen, får du adgang til testprotokollen, som består af 4 sekvenser af forskellige tidslængder: 20 sek, 3 min, 6 min og 12 min.

Generelt anbefaler vi, at udføre de tre længere sekvenser på separate dage, og indenfor maks 5-7 dage. Et eksempel kunne derfor se således ud:

Tirsdag: 10 min roligt, 5 min stigende intensitet efterfulgt af 1-2*6-8 sek sprints, 8-10 min meget rolig aktivitet, hvor der de sidste 100 sekunder intet laves, 20 sek all-out sprint, 15 min roligt, 3 min all-out, afrul/afjog.

Torsdag: 10 min roligt, 5 min stigende intensitet efterfulgt af 1-2*6-8 sekunder sprints, 8-10 min meget rolig aktivitet, 6 min all-out, afrul/afjog.

Lørdag: 10 min roligt, 5 min stigende intensitet efterfulgt af 1-2*6-8 sekunder sprints, 8-10 min meget rolig aktivitet, 12 min all-out, afrul/afjog.

De 20 sekunders sprint skal udføres i oprejst position, men siddende. De andre sekvenser kan udføres, som du vil (så længe du er i siddende position), men det giver bedst mening at udføre dem i den position, hvori du udfører størstedelen af din træning. Finder størstedelen af din træning sted indendørs og i aerobars, så udfør testen således. Finder størstedelen af din træning derimod sted udendørs, og i oprejst position, så udfør testen således.

Nej, du skal have en wattmåler, eller en meget præcis hometrainer/smarttrainer der kan måle selv helt korte sprints. De dyre hometrainere på markedet kan typisk dette, hvorimod de mindre dyre modeller ofte ikke kan.

Har du stadig spørgsmål?

Kontakt os endelig med dine spørgsmål og få mere information.

KONTAKT