Naturlig behandling af PCOS

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en hyppig hormonel tilstand hos kvinder, som rammer cirka 1 ud af 7 kvinder i den fødedygtige alder. Desuden er PCOS en af de førende årsag til infertilitet hos kvinder i den reproduktive alder. PCOS handler dog også om langt mere end din fertilitet, for at have PCOS giver øget risiko for at udvikle diabetes, høj kolesterol og hjertesygdomme. I denne artikel deler jeg naturlige løsninger til behandling af PCOS, som jeg selv anvender i min klinik, og som bliver anvendt af mange andre funktionel medicin behandlere over hele verden.

PCOS er desværre ikke noget man gør så meget ved i den konventionelle medicinske verden. Her vil man ofte blot behandle symptomerne på bl.a. akne, mandlig hårvækst og uregelmæssige menstruationer ved at udskrive p-piller, da de normaliserer de kvindelige hormonniveauer. Vær dog opmærksom på, at dette er en måde at lindre og sløre dine symptomer på, men det er IKKE en behandling, og det løser altså ikke rodårsagen til dine hormonelle problemer – de vil altså være tilbage, så snart du stopper på p-piller igen, hvis ikke du har fået dem løst på anden vis! På samme måde kan det være svært for dig, at holde øje med hvad der forværrer dine symptomer samt hvilke tiltag, der forbedrer din tilstand, så længe du er på p-piller, da de slører dine symptomer. Der er flere årsager til, at p-piller ikke er en god løsning for kvinder med PCOS, og dem vil du blive præsenteret for i det følgende – en ting er, at det for kvinder med PCOS kan øge risikoen for bl.a. diabetes, høj kolesterol og hjertesygdomme – tilstande som de allerede i forvejen er i øget risko for.

Hertil anvender man metformin til at behandle dem som har diabetes, og clomiphene er et fertilitetsmiddel, som lægen kan udskrive ved ønske om graviditet.

Heldigvis er der andre behandlingsmåder, som kigger mere omfattende ind i dine problemer, og kan hjælpe med at håndtere tilstanden på en mere vedvarende og effektiv måde. En af disse er en funktionel medicin tilgang. Her undersøger og behandler man nærmere den underliggende årsag, og indfører naturlige livsstilsændringer, fremfor udelukkende blot at behandle symptomerne med medicin. For en grundig udredning vil man se på patientens fulde medicinske historie, udføre en række forskellige tests, og ud fra det vil man lave en personlig behandlingsstrategi til patienten.

Den gode nyhed er altså, at PCOS kan behandles igennem enkle men meget virkningsfulde indgreb.

De fire områder en patient med PCOS skal arbejde med

 1. Blodsukkerregulering
 2. Tarmfunktion
 3. HPA-akse/binyresundhed
 4. Leverafgiftning

Blodsukkerregulering

Problemer med regulering af blodsukkeret er et af kendetegnene ved PCOS. Insulin, som er det hormon der regulerer dit blodsukker, spiller en stor rolle i PCOS, da det i æggestokkene i samarbejde med luteiniserende hormon (LH) kan stimulere produktionen af androgener såsom testosteron. Desuden opreguleres testosteronproduktionen også i binyrerne af insulin.

Dette er årsagen til, at blodsukkerkontrol er en af de afgørende faktorer til at få genoprettet din fertilitet og din menstruation. Din læge bør overvåge dit blodsukker regelmæssigt, særligt hvis du har præ-diabetes eller diabetes.

Vær opmærksom på, at p-piller hos nogle kvinder kan føre til insulinresistens og forhøjet blodsukkerniveauer.

Laboratorietests til at overvåge blodsukkeret:

 • Hæmoglobin A1C (HbA1C)
 • Fastende glukose
 • Insulin

Tarmfunktion

Tarmen spiller en helt essentiel rolle i vores afgiftningsprocesser, og hjælper kroppen med at komme af med overskydende hormoner. Desuden er en stor del af dit immunsystem placeret i tarmen, og derfor er din tarm og fordøjelse ofte nødvendig at arbejde med, i forhold til at få reduceret inflammation i din krop.

Der er to vigtige grunde til, hvorfor det kan være nødvendigt at sænke inflammation, hvis du har PCOS. For det første stimulerer inflammatoriske cytokiner (immunsystemets kemiske budbringere) produktionen af androgener. Den anden årsag er, at kronisk betændelse påvirker binyrerne negativt, og kan dermed føre til yderligere dysfunktion af binyrerne. Vær opmærksom på, at p-piller både kan forårsage fordøjelsesproblemer og kan øge inflammation i din krop.

Laboratorietests til at overvåge tarmfunktionen:

 • Omfattende afføringsanalyse, fx GI-map, CSAP, GIFX, GI360
 • Laktulose udåndingstest (for SIBO)

HPA-akse/binyresundhed

Binyrerne er ofte involveret i produktionen af androgener hos kvinder med PCOS. Igennem deres udskillelse af kortisol er de i stand til at påvirke inflammationen i kroppen. En optimal funktion af binyrerne er altafgørende for at opnå hormonel balance. P-piller kan føre til dysfunktion af dine binyrer og skjoldbruskkirtel og negativt påvirke din energiproduktion.

Laboratorietests til at overvåge binyrefunktionen:

 • Adrenal Stress eller DUTCH CAR
 • DHEA-S
 • ACTH

Leverafgiftning

Din lever arbejder hårdt hver eneste dag, på at afgifte alt hvad du putter i din krop, samt det du bliver udsat for udefra. Men ikke nok med det, så sørger din lever også for at skille sig af med brugte og overskydende hormoner. Leversundhed er derfor vigtig i enhver hormonel tilstand, men særligt ved PCOS – og hvorfor så det?

I et studie fra Journal of Human Reproductive Science så man, at hele 67% af kvinderne med PCOS havde fedtlever eller ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD), sammenlignet med kun 25% i kontrolgruppen. I denne tilstand ophobes fedt i leveren, og forringer herved funktionen af levercellerne.

Laboratorietests til at overvåge leveren:

 • AST
 • ALT
 • GGT
 • Basisk fosfatase
 • Kolesterol

Laboratorietests til at overvåge kønshormonerne:

 • Fri testosteron
 • Østrogen
 • Progesteron
 • Seksualhormonbindende globulin (SHBG)
 • LH
 • FSH
 • DHEA-S

5 naturlige måder at behandle PCOS

Spis godt og spis nok

Eftersom problemer med insulinreguleringen er kernen i PCOS, giver det god mening, at kostinterventioner kan gøre en kæmpe forskel i dit hormonelle helbred. Derfor kan din kost have en enorm indflydelse på dine PCOS symptomer!

Der er ligesom med det meste andet ingen one-size-fits-all kost for PCOS. Men de fleste er i stand til at kontrollere deres blodsukker, og understøtte deres hormoner ved at følge en Paleo-diæt bestående af mad som kan findes i naturen og ikke er forarbejdet.

Hvad er de vigtigste ændringer at foretage?

 • Spis økologisk
 • Reducer eller fjern kornprodukter (men IKKE kulhydrater)
 • Øg dit proteinindtag
 • Spis 7-9 portioner af frugt og grøntsager dagligt (jo flere grøntsager desto bedre)
 • Spis økologiske fedtstoffer af høj kvalitet
 • Undgå forarbejdede fødevarer
 • Reducer eller fjern sukker

Sørg for at du spiser regelmæssigt og får nok kalorier, da det hjælper din krop med at opretholde et sundt og stabilt blodsukker samtidig med, at det forsyner dig med masser af gode næringsstoffer.

Det lyder måske simpelt, men jeg ved at kost- og livsstilsændringer kan være udfordrende. Finder du det svært, så tage det roligt, gå langsomt fremad og implementer en lille smule ad gange, og har du brug for støtte, så hjælper jeg altid med glæde.

Vær opmærksom på, at p-piller er med til at udtømme din krop for vitaminer, mineraler og antioxidanter (såsom folate, B12 og magnesium)

Vær fysisk aktiv

Kredsløbstræning af let til moderat intensitet, styrketræning, yoga, pilates og kropsvægtsøvelser er alle gode træningsformer for PCOS. De sørger for at bygge muskler, reducere stress, forbedrer din krops sensitivitet overfor insulin, giver dig mere energi, og får dig bare til at føle dig godt tilpas. Er du overvægtig er det også vigtigt, at reducere din vægt ned til et sundt stadie, da det vil hjælpe med at forbedre din insulinsensitivitet og hormonelle balance.

Pas på med for meget højintensiv træning (HIIT), da det øger inflammation (hvilket allerede er øget hos de fleste kvinder med PCOS) og skaber en stressreaktion i kroppen, som blot fører til mere hormonel dysregulering. Det er ikke fordi du aldrig må lave det, men du skal bare ikke gøre det hele tiden. Mange mennesker træner hårdt hele tiden, og tror, at man altid skal hive efter vejret, for at få nok ud af træningen – men dette er bestemt ikke hensigtsmæssigt for ofte. I samme forbindelse træner rigtig mange også for hårdt, når de faktisk selv tror, at de træner let. Læs mere HER om hvordan vi kan hjælpe dig med fysiologiske tests og træning således, at du kan træne præcis efter dit niveau.

Er du meget stresset, har for nylig været igennem et stress forløb, eller døjer med binyretræthed, er det derfor også enormt vigtigt, at du ikke træner ved for høj intensitet af samme grund som beskrevet ovenover.

Forbedringer af din tarmsundhed

En måde at sørge for et sundt tarmmiljø med gode tarmbakterier, er ved at spise probiotiske og fiberrige fødevarer. Jeg vil desuden anbefale dig at tygge din mad godt og grundt, spise i et roligt og afslappet miljø, spise indtil du føler dig 80% mæt, og undgå at spise foran din computer, telefon eller fjernsyn.

Har du et underliggende tarmproblem, er det vigtigt, at du arbejder med en kvalificeret sundhedsbehandler for at få arbejdet med din specifikke tilstand. Har du brug for vores hjælp, kan du kontakte os HER.

Giv næring til dine binyrer

Dine binyrer elsker når du tager dig tid til at afstresse – hvad end det er igennem at få en massage, dyrke yoga eller qigong, meditere eller hænge ud med folk, du holder af. Sørg for at gøre ting du kan lide og have det sjovt. Desuden er dine binyrer vilde med søvn, så gå i seng senest kl. 22, og sov gerne 8-10 timer.

Binyrerne virker mest optimalt, når de har tilstrækkeligt med C-vitamin, B-vitaminer og magnesium. Sørg for at få nok af disse i din kost. Nogle gange har din krop dog brug for mere, end hvad kosten ofte kan give, og her kan kosttilskud være nødvendige. Igen vær opmærksom på, at p-piller er med til at udtømme din krop for vitaminer, mineraler og antioxidanter (såsom folate, B12 og magnesium)

Tag kosttilskud efter behov

Når vi er i en healingsfase, har vi ofte brug for ekstra næring og anden support for at hjælpe os med at genoprette og heale vores krop. Herunder finder du nogle af de kosttilskud, jeg anbefaler til folk med PCOS:

 • Vitex (Chaste tree berry): Fremmer sunde progesteronniveauer.
 • Vitamin D3: Understøtter immunsystemet, hormonerne og tarmsundheden.
 • Adaptogene urter såsom American Ginseng, Ashwagandha og Rhodiola: Understøtter binyresundheden.
 • Omega-3 fiskeolie: Reducerer inflammation og understøtter dine hormoner.
 • B Complex: Understøtter hormonproduktionen og dine binyrer (husk at dine B-vitamin kompleks tilskud skal indeholde folate og IKKE folinsyre/folic acid).
 • Myo-Inositol: Reducerer androgener, genopretter funktionen af æggestokkene og øger følsomheden over for insulin.
 • d-Chiro-Inositol: Reducerer androgener.

Har du brug for yderligere hjælp?

Har du brug for yderligere samt specifik hjælp, så hjælper vi dig altid med glæde. Vil du høre mere om dine muligheder, og hvad vi kan tilbyde dig, er du velkommen til at booke en 15 minutters helt uforpligtende samtale her:

Referencer

 1. Manzoor, S. et al. Oral contraceptive use increases risk of inflammatory and coagulatory disorders in women with Polycystic Ovarian Syndrome: An observational study. Scientific Reports. 9, 10182 (2019)
 2. Rosenfield RL. Ovarian and adrenal function in polycystic ovary syndrome. Endocrinol Metab Clin North Am. 1999. 28(2). 265.
 3. González F. Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: underpinning of insulin resistance and ovarian dysfunction. Steroids. 2012. 77(4). 300-5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *