Årsager til at din menstruation er ophørt

Der kan være mange årsager til, at din menstruation ophører, og du bør ikke ignorere nogle af dem. Hvis ikke du gør noget ved de hormonelle ubalancer, som optræder i forbindelse med en ophørt menstruation, kan det lave kludder i dit kardiovaskulære system, neurologiske system og knoglesundhed.

I denne artikel vil jeg komme ind på hyppige årsager, som kan ligge til grund for, at din menstruation stopper, samt hvad du kan gøre ved det.

Årsager til at din menstruation er ophørt

Amenoré er den medicinske betegnelse for en ophørt menstruation. Der er to typer af amenoré – primær og sekundær amenoré. Det kan være midlertidigt, sporadisk eller permanent pga. dysfunktion af hypothalamus, hypofysen, æggestokkene eller livmoderen.

Primær amenoré

Primær amenoré er når du som 16 årig med normal pubertetsudvikling, ikke har haft din allerførste menstruation endnu, eller hvis du er 14 år og hverken har pubertetstegn eller menstruation.

Hvis du i en alder af 16 år har fået bryster og kønsbehåring, men endnu ikke har set tegn på din første menstruation, bør du kontakte din læge for en nærmere undersøgelse. Du bør også tale med dine læge, hvis du endnu ikke har fået din menstruation eller andre pubertetstegn i en alder af 14. Begge scenarier kan indikere seriøse problemer, som det er nødvendigt at få undersøgt.

De hyppigste årsager til primær amenoré er

Sekundær amenoré

Sekundær amenoré er når du tidligere har haft menstruation (regelmæssig eller uregelmæssig), men den er udeblevet for en specifik tidsperiode afhængigt af hvordan din cyklus udspiller sig.

Havde du en regelmæssig cyklus, kan diagnosen sekundær amenoré stilles efter 3 måneder uden menstruation. Hvis du havde sparsomme eller uregelmæssige menstruationer, kan diagnosen stilles efter 6 måneder eller mere uden blødning.

Eksempler på hvad der kan forårsage sekundær amenoré er bl.a. for meget prolaktin, hypergonadotrop hypogonadisme (reproduktive kirtler er for små), primær ovarieinsufficiens, spiseforstyrrelser, eller kroniske tilstande.

Hvad forårsager udeblevne menstruationer?

Mister du din menstruation, kan det bl.a. skyldes stress. Når du er stresset, vil din krop tolke at dit indre og/eller ydre miljø er usikkert, og den vil sætte din reproduktion på pause. Denne stress kan være mental, følelsesmæssig, i form af infektioner, overtræning eller lavt kalorieindtag. Stress af enhver form kan få din menstruation til at ophøre.

Vi vil i det følgende bl.a. udforske nogle af disse stress-faktorer, samt andre forhold som bidrager til udeblivelse af din menstruation.

Kosten og livsstilsfaktorer

Underernæring eller spiseforstyrrelser kan føre til ophør af menstruation. I samme forbindelse kan overtræning, eller at spise for lidt i forhold til dit energiforbrug, også føre til tab af din menstruation. Føler du dig stresset, og sover du ikke nok, så er dette bestemt også faktorer, som bidrager til ophør af menstruation, og kan føre til diagnosen funktionel hypothalamus amenoré (FHA).

Funtionel Hypothalamus Amenoré (FHA)

Funktionel hypothalamus amenoré (FHA) er en udelukkelsesdiagnose. Dette betyder, at din læge vil undersøge alle muligheder, og når din tilstand ikke møder nogle kriterier for en anden lidelse, vil du blive diagnosticeret FHA.

FHA er ofte et resultat af overtræning, lav kropsvægt og stress. Det er forbundet med spiseforstyrrelser såsom anoreksi og bulimi.

Det er vigtigt at undersøge og finde årsagen til FHA. Den generelle medicinske løsning vil ofte være at sætte dig på p-piller for at genetablere din menstruation, men der er to vigtige ting, du bør vide før du går denne vej.

For det første er den blødning, du vil få, når du er på p-piller ikke din reelle menstruation. Det er vigtigt at pointere, for ellers kan du sidde med en falsk overbevisning om, at du har fået din menstruation igen, for senere hen at opdage, at den stadig er væk, så snart du stopper med p-pillerne igen.

For det andet, anbefaler retningslinjerne fremsat af Endocrine Society ikke brugen af p-piller som behandling af hypothalamus amenoré for at fremkalde en blødning eller behandle knoglemassen. Dette skyldes, at p-piller undertrykker funktionen af æggestokkene, og det bliver derfor umuligt at vurdere om menstruationen genoprettes ved hjælp af andre samtidige behandlinger. Desuden anbefaler de også, at læger oplyser deres patienter om, at brugen af p-piller kan sløre underliggende problemer, som kan føre til udeblivelse af menstruation.

Skjoldbruskkirtel sygdomme

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen kan føre til en uregelmæssig menstruationscyklus. Selvom sygdomme i skjoldbruskkirtlen er alment kendt som en årsag til amenoré, er det ikke altid et område, som læger tester eller behandler med det samme.

Hvis du har mistet din menstruation, er det vigtigt at få lavet en grundig undersøgelse af din skjoldbruskkirtel.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en almindelig årsag til manglende ægløsning samt amenoré. PCOS er en tilstand som er meget almindelig og ofte overset, hvilket i mange tilfælde fører til en forsinket diagnose.

Eksperter estimerer at 1 ud af 7 kvinder har PCOS, så hyppigheden er høj. Hvis din menstruation er ophørt og du har andre symptomer såsom uforklarlig vægtøgning, akne, hårtab, hårvækst på dine hage og/eller bryst, samt problemer med dit blodsukker, er det vigtigt, at du bliver udret for PCOS hos din læge.

Vil du læse mere om behandlingen af PCOS, kan du gøre det lige HER.

Amenoré udløst af p-piller

Nogle oplever at få deres menstruation tilbage med det samme, når de stopper på p-piller, mens der for andre kan gå noget tid. Efter at have været på p-piller, kan du opleve at være uden din menstruation i 4-6 måneder. Denne amenoré udløst efter at have taget p-piller anslås af påvirke 3-6 % af kvinder.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange læger ordinerer p-piller ved uregelmæssige eller udeblevne menstruationer, og selvom dette vil udløse afstødelse af din livmoderslimhinde (blødning), hjælper det på ingen måde med at løse det underliggende problem. Så snart du stopper med at tage p-pillerne igen, vil man forvente, at dine regelmæssige p-pille-udløste blødninger også stopper. Det er altså vigtigt, at vi finder årsagen til hvorfor din menstruation er ophørt, før du får udskrevet p-piller.

Hvis du er stoppet med at tage p-piller, og har mistet din menstruation, skal du dog ikke blot antage, at det er amenoré udløst efter p-piller. I stedet er det vigtigt, at du arbejder med en behandler, som kan hjælpe dig med at få udført de rette laboratorietests, og forstå hvad der ligger til grund for din amenoré.

Perimenopause

Perimenopause er det tidspunkt, hvor din fertilitet begynder at falde i takt med, at du går over i menopausen (overgangsalderen). I løbet af denne periode af dit liv, kan du opleve, at dine menstruationer bliver uregelmæssige eller sommetider endda springer en måned over.

Bare fordi din menstruation udebliver, betyder det ikke, at du ikke kan blive gravid, da din ægløsning kommer før din menstruation.

Amning

Nogle kvinder oplever en længere pause i deres menstruation efter fødslen. Hvis du ammer på nuværende tidspunkt, har du muligvis ikke din menstruation, og det er helt normalt. Ammer du udelukkende, vil din menstruationen muligvis ikke vende tilbage, så længe du fortsat ammer. For nogle kommer menstruationen tilbage, idet de begynder at vænne baby af med at få mælk om natten. Andre oplever at til trods for, at de ammer, begynder deres menstruation at komme allerede et par måneder efter fødslen.

Vær opmærksom på, at hvis du er en af dem, som ikke får din menstruation imens du ammer, så er du ikke fuldstændig beskyttet mod graviditet, da ægløsning kommer før menstruation.

Hvis min menstruation er ophørt, hvornår skal jeg så begynde at blive bekymret?

Hvis du er seksuelt aktiv og ikke får din menstruation, vil det være en god idé først at få taget en graviditetstest. Er graviditet udelukket, er der som regel ingen grund til bekymring over udeblevne menstruationer, før der er gået flere måneder.

Hvis din menstruation var regelmæssig, og ikke er vendt tilbage indenfor tre måneder, er det en god idé at tage en tur forbi din læge eller funktionel medicin behandler. Var din menstruation derimod uregelmæssig, bør du reagere efter 6-9 måneders fravær. Uanset situationen, hvis du er bekymret og føler, at der kan være noget galt, så kontakt din læge eller anden behandler.

Hvad skal du gøre, for at få din menstruation tilbage?

Det er afgørende, at du tager kontakt til en kyndig behandler, som kan hjælpe dig med at undersøge hvorfor din menstruation er ophørt. Det er desuden også vigtigt at vide, at der er ting du kan gøre lige nu, for at genoprette din menstruation samt optimere og balancere dine hormoner.

 1. Få de rette tests

Snak med din behandler om at bestille følgende tests til dig:

 • Graviditetestest
 • Follikel-stimulerende hormon (FSH)
 • Luteiniserende hormon (LH)
 • Østradiol
 • Prolaktin
 • Thyroid (skjoldbruskkirtel) panel
 • Total og fri testosteron
 • Binyreprofil

Graviditetstest

Det virker nok åbenlyst, men det første du skal gøre, hvis du er en seksuelt aktiv kvinde og din menstruation udebliver, er selvfølgelig at tage en graviditetstest.

Follikel-stimulerende hormon (FSH), luteiniserende hormon (LH) og østradiol

FSH og LH er hjernehormoner, som sender signaler til dine æggestokke. Østradiol er en østrogen-form, som kan hjælpe dig med at forstå, hvordan og om dine æggestokke responderer på deres signaler. Desuden kan meget lave østradiol niveauer være forbundet med knogletab samt andre uhensigtsmæssige ændringer, og derfor kan det være en god idé at få målt.

Prolaktin

Prolaktin er et hormon, som hjælper med mælkeproduktionen hos en ammende kvinde. Det blokerer for din menstruation, ved at hæmme udskillelsen af FSH. Mekanismen som får thyroid-stimulerende hormon (TSH) til at stige, kan også føre til øget prolaktin, hvilket er årsagen til, at de begge er vigtige at teste.

En tilstand kaldet prolactinoma, som er en godartet hjernetumor, kan føre til forhøjet prolaktin, hvilket er en af årsagerne til hvorfor fravær af menstruationer bør tages meget alvorligt.

Skjoldbruskkirtlen (thyroid panel)

Din skjoldbruskkirtel kan være skyld i din manglende menstruation, eftersom skjoldbruskkirtlen og menstruationscyklussen er tæt forbundet. Forhøjet TSH, fri T4, fri T3, TPO og thyroglobulin antistoffer er alle vigtige at måle hos enhver, som har uregelmæssige eller udeblevne menstruationer.

Total og fri testosteron

Total og fri testosteron vil ofte være forhøjet ved PCOS. Forhøjede niveauer af androgener kan forårsage, at din menstruation bliver uregelmæssig og endda forsvinder.

Binyrerne

Dine binyrer, stress og din menstruation er alle forbundet. Hvis dine binyrer ikke fungerer korrekt, kan det ofte føre til problemer med din menstruation. Derudover kan den sjældne autoimmune lidelse Addisons sygdom være årsag til tidlig overgangsalder eller primær ovarieinsufficiens.

Tal med din behandler om at få lavet en 5-punkts urinkortisol og kortison med DHEA-S.

2. Sørg for at få en næringsrig kost

Først og fremmest er det vigtigt, at du får nok at spise. Hvis du ikke forsyner din krop med nok næring, så har den måske kun energi nok til at drive de livsnødvendige processer i din krop. Det betyder, at den måske lukker ned for sin reproduktion, for du kan sagtens overleve uden den, men det er dog på ingen måde optimalt for din sundhed, velvære og livskvalitet. Det er dog ikke kun et spørgsmål om kalorier men også næringsstoffer, som din krop har brug for, for at have ægløsning og menstruere regelmæssigt. Hvis du er på så streng en diæt, at den ændrer på dine hormoners evne til at fungere normalt, så er det på tide at ændre på dette.

For bedst muligt at sikre, at din krop har hvad den behøver, kan du med fordel fokusere på en whole-food kost bestående af fedtstoffer og proteiner af høj kvalitet såsom vildtfanget fisk, nødder, bælgfrugter og græsfodret kød.

Masser af grøntsager rige på fibre og antioxidanter i din kost, er også vigtigt for at hjælpe med at balancere dine hormoner.

Du kan også overveje at tage en jernfri multivitamin. Medmindre du ved, at du har brug for jern, er det bedst at undgå ekstra tilskud af dette, fordi jern kan forårsage problemer hos en kvinde, som hverken har menstruation eller jernmangel.

3. Hold øje med dine symptomer

Track dine symptomer – humør, energi, søvn, stress, fordøjelse, hud og alt andet som ellers kan være relateret til menstruation og cyklus. Når du holder styr på, og bliver bevidst om de ting, du oplever, vil det både motivere dig til at fortsætte den positive forandring, men også give dig fingerpeg om, hvad der rent faktisk hjælper, og hvad der ikke hjælper for dit helbred.

4. Kig på din træningsrutine

Hvis du altid hiver enormt efter vejret når du træner, føler dig fuldstændig udmattet efter din træning, eller kæmper i flere dage efter med at restituere, er der tegn på, at intensiteten er alt for høj i forhold til din krop og fysiologi.

Lav træningstolerance kombineret med en manglende menstruation betyder, at det er tid til at revurdere intensiteten samt hvordan du træner.

Derudover skal du være sikker på, at dit kalorieindtag stemmer overens med dit energiforbrug. Husk på, at din krop skal føle sig i sikkerhed, og have energi nok til rådighed, før den udløser et æg og menstruerer. Føler din krop hele tiden, at den skal løbe for sit liv (fx når du er stresset) eller, at den er midt i en hungersnød (når du ikke spiser nok), vil den slukke for din ægløsning og menstruation. Din krop modtager nemlig dette som et signal om, at der ikke er nok mad til rådighed til, at du kan forsyne dig selv. Derfor lukker den ned for din reproduktion, da det ikke vil være hensigtsmæssigt at få et barn på et tidspunkt, hvor der ikke er mad nok til rådighed.

5. Tag hånd om din søvn

Vores døgnrytme (circadian rhythm) er tæt forbundet med vores menstruationsrytme. Mangel på søvn eller søvn af dårlig kvalitet er et stress for din krop, og det er et vigtigt sted at få rettet op på eventuelle problemer, når du forsøger at genoprette din manglende menstruation.

Sov i et helt mørkt rum og undgå at se på tv, computer og telefon i to timer før sengetid, da det udsender blåt lys, som forstyrrer din søvn. Undgå at lave ting som kvikker dig op, men gør i stedet noget som får dig til at falde ned og slappe af før sengetid.

6. Stresshåndtering

Når dit stressniveau bliver for højt, uanset om det er fysisk eller følelsesmæssigt, kan din krop fuldstændig gå i overlevelsestilstand. Det betyder bl.a., at den skifter sin hormonaktivitet således, at den i højere grad udskiller kortisol og i langt mindre grad hormoner nødvendige for reproduktion (dvs. ægløsning).

Dette er grunden til, at høj stress kan få din menstruation til at ophøre. Prøv en række forskellige afstressende øvelser såsom meditation, dyb vejrtrækning, gåture, taknemmelighedsdagbog, akupunktur, qigong, yoga og massage for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig i forhold til at håndtere din stress.

7. Få de rigtige næringsstoffer:

Din kost er afgørende for at genoprette din menstruation. Ikke blot kalorier men også næringsstoffer signalerer til din krop, at miljøet er sikkert, og dermed også sikkert nok til at få en baby.

Uanset om du på nuværende tidspunkt ønsker en baby eller ej, har din krop brug for at vide, at miljøet omkring dig er sikkert nok til at få en, og hvis det er det, kan din krop med sikkerhed og ro udløse sine æg.

Optimale niveauer af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer hjælper din krop med bedre at håndtere tilstande som ophørte menstruationer, PMS og PCOS symptomer. Dine hormoner er afhængige af mange forskellige næringsstoffer, for at kunne yde deres bedste.

For eksempel har vitamin D vist sig at spille en væsentlig rolle i forbindelse med regelmæssige menstruationer. Et studie viser, at 13% af kvinderne med lavt vitamin D (<30 ng/ml) rapporterede, at de havde amenoré.

Hvis du er eller tidligere har været på p-piller, er det vigtigt at være opmærksom på, at mangler på næringsstoffer kan udvikle sig, hvis ikke du dækker dig tilstrækkeligt ind bl.a. igennem din kost og multivitamin af god kvalitet. De næringsstoffer, som anvendelsen af p-piller primært udtømmer er:

 • Vitaminerne B2, B6, B12 og folat
 • Antioxidanter
 • Magnesium
 • Zink
 • Selen
 • CoQ10

Du har brug for disse næringsstoffer til mere end blot dine æggestokke. De er også afgørende for at give støtte til dine binyrer, skjoldbruskkirtel og hypofyse.

Sådan får du din menstruation tilbage

Går du i gang med de ovenstående steps, kan du gøre fremskridt i retning af en tilbagevendende menstruation. Men det er vigtigt at tænke over, at det kan være svært at navigere på egen hånd, hvis du døjer med tilstande som PCOS, hypothyroidisme eller tab af din menstruation. Jeg vil anbefale, at du arbejder med en funktionel medicin behandler, som kan hjælpe dig med at forstå din krops specifikke behov, samt hjælpe dig med at lave en individualiseret plan for din healing.

Har du brug for yderligere hjælp?

Vi hjælper dig altid med glæde. Vil du høre mere om dine muligheder, og hvad vi kan tilbyde dig, er du velkommen til at booke en 15 minutters helt uforpligtende samtale her:

Referencer

 1. Gasner A, Rehman A. Primary Amenorrhea. StatPearls [Internet].
 2. Amenorrhea: Evaluation and Treatment. American Family Physician.
 3. Williams, N. I., Leidy, H. J., Hill, B.R., et al. Magnitude of daily energy deficit predicts frequency but not severity of menstrual disturbances associated with exercise and caloric restriction. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism. 2015. 308. 29-39.
 4. Gordon, C.M., Ackerman, K.E., Berga, S.L., et al. Functional Hypothalamic Amenorrhea: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2017. 102. 1413-1439.
 5. U.S. Department of Health & Human Services. Polycystic Ovary Syndrome. OASH Office on Womens’ Health.
 6. Buttram VC Jr, Vanderheyden JD, Besch PK, Acosta AA. Post “pill” amenorrhoea. Int J Fertil. 1974. 19. 37-44.
 7. Depo-Provera 150mg/ml Injection Sterile suspension for injection. Pfizer Limited.
 8. Palmery M, Saraceno A, Vaiarelli A, Carlomagno G. Oral contraceptives and changes in nutritional requirements. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013. 17. 1804-1813.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *